torsdag 5 november 2009

Hur ravlar du?


Satt som vanligt och slösurfade runt Ravelry igår och blev inspirerad av en del, och förfärad av annat. Sedan funderade jag på nya vägar och började leta mig runt i nya cirklar i denna fantastiska stick- och virk-värld, och insåg att det finns tusen och åter tusen sätt att använda denna sida!
Så nu undrar jag: Hur ravlar du?
Det vill säga - hur surfar du runt på Ravelry? Har du några tips?
Jag tänkte börja med mina vanligaste vägar, så kan ni väl lägga till era?
(Och ni som inte är med på Ravelry än, kanske inser att ni faktiskt vill och kommer med - Leta reda på mig och bli min vän i så fall. Jag heter visalisa där också.)

Ett: "Friend activity" är första knappen jag trycker på. Här ser jag vad mina vänner kikat på för mönster, vad de gjort och vad de gör. Kanske klickar jag på något projekt jag gillar... klickar mig vidare till mönstrets sida... kikar på vad mer samma designer har gjort... Det finns många vägar vidare från "Friend activity" - dessutom känner man sig uppdaterad.

Två: Mina grupper. Jag väljer en grupp för dagen och klickar på "activity" i gruppen. Samma som "Friend activity", men för medlemmarna i den gruppen. På det här viset brukar jag hitta helt nya saker, då jag är med i ett par udda grupper.

Tre: Läsa forum. Av någon anledning skriver jag själv Vääääldigt lite i Ravelrys forum, men det finns så fantastiskt mycket att läsa, dela och lära sig där!

Fyra: Jag har ett garn, och undrar vad jag ska göra med det. Jag slår upp garnet och klickar på de projekt som gjorts i garnet, och surfar sedan runt och letar inspiration, varianter och idéer...

Fem, sex, sjuttionitton och hundrasju: Jag klickar mig vidare än hit, än dit och säger "oohh" och "aahh", klickar på ett hjärta ibland, och klickar mig vidare igen...

13 kommentarer:

 1. Mitt senaste ravelry-surf-tips är att söka på Tag... inte på mönster. Hittar så mycket sjukt fint!

  SvaraRadera
 2. typ så fast mindre gruppaktivitet och mer mönster/tagsökningar :-)

  lägger upp nya projekt oxå emellanåt :-)

  SvaraRadera
 3. Friend activity?! Vart finns den?! Har aldrig sett den!

  SvaraRadera
 4. Det är en alldeles egen flik under friends :)

  SvaraRadera
 5. Ibland tror jag att jag lär mig mer än vad som är nyttigt för mig! Jag försummar redan hem och familj, sitter på jobbet och bloggar och nu kan jag förstås inte hålla mig utan måste börja piruetta på Ravelry...inte visste jag att man kan typ söka på garn!! Det är ju underbart! Tack!

  SvaraRadera
 6. Jag kollar dom senaste upplagda mönstren.
  Det som jag tycker är super med Ravelry är att om jag är sugen på att sticka något mönster jag sett i en bok-tidning. Så söker jag upp det mönstret och kollar hur det ser ut när andra stickat det, vilka färgval/garner dom använt. Flera gånger har jag lagt ner ett mönster för det är inte lika snyggt i verkligheten som i boken :(

  SvaraRadera
 7. Har jag fått ett hjärta, dvs någon som har lagt upp något av mina projekt som sin favorit, då brukar jag gå in och kolla:
  vem det är,
  vad hon/han har gjort (projekt),
  vilka favoriter hon/han har (förutom mitt projekt),
  vilka vänner har hon/han,
  har dessa vänner något spännande projekt på gång ... etc.

  På så sätt kan jag hitta många nya idéer och nya favoriter. Förutom de ovan omnämnda.

  SvaraRadera
 8. Jag gör också så ungefär. Friends activity är ett jättebra sätt att hitta nya saker på (det händer mycket när man har många vänner). Tyvärr får jag för många nya idéer, hinner inte så mycket som jag vill.

  Jättebra om man har sett en bok som verkar bra men som man inte vet vad den innehåller, då kan man kolla vad som finns i den.

  Bra är det också när man behöver byta ut ett garn och kan kolla fakta om orginalgarnet.

  Jag har haft kontakt med flera från Ravelry även privat via brev, mejl och paket. Så nu har jag stickvänner runtom i världen.

  SvaraRadera
 9. Gör nog ungefär som du, men har också hittat från bloggar till Ravelry och därifrån kunnat skicka meddelande till någon jag inte hittat e-post till på annat sätt. Jag fick tag i ett intressant kompendium på det viset för några veckor sen.
  Ikväll ska jag kolla om det finns någon snygg sjal stickad i Cacao från teetee. Jag kunde nämligen inte motstå en sådan roströd härva när jag besökte min LYS denna fredag e m.

  SvaraRadera
 10. Jag tittar i princip bara på mönster, har nog inga vänner och har inte hört taaalas om alla de där smarta funktionerna, snart gör jag inget annat varken hemma eller på jobbet ;-)

  SvaraRadera
 11. Instämmer med Therese, hade ingen aning om de funktionerna. Jag söker mest på mönster försöker vara kreativ och använda många olika sökord för att hitta samma sak.

  SvaraRadera
 12. Jag är väl mest ute och söker mönster, men jag har mycket kvar att lära om sökvägar på Ravelry - här har jag ju fått en del tips nu. Min Ravelryhöjdpunkt hittills var häromdagen då "koreografen" till mitt basmönster på vantar skickade ett litet meddelande och skrev att hon gillade vad jag hade gjort med dem.

  SvaraRadera
 13. Eftersom jag har också en designer status på Ravelry, så brukar min ”runda” (typ allt det som är redan nämt...) sluta med en kik på vem som har hjärtat/länkat/diskuterat om mina design. Har hittat via det bl.a. skrivfel i egna mönsterbeskrivningar... så det är också väldigt lärorikt att veta vad andra tänker om mönstren, beskrivningar o.s.v. Och via det kollar jag också hurudana är de som har gillat mina design, vad har det annat som favoriter... och så hittar man igen nåt nytt och inspirerande.

  SvaraRadera