måndag 24 augusti 2009

Folkdans

Tydliga regler och steg i formation.
Du stickar flätor. Hit och dit, runt och snurr, i formationer som kan vara allt från moderna tolkningar till keltiska knutar. När du sitter med din stickning kan man höra dig mumla i takt… ”Fyra från vänster, avig, rät, flytta två, bakom, sen framför och en helt om…”
Tjo faderittan vad det går!

7 kommentarer:

 1. Jag är en typisk Folkdansare. Ibland byter jag takt men längtar alltid tillbaka till Folkdansen med ett mönster att följa så jag inte behöver tänka. (Likadant när jag bakar och lagar mat. Jag vill ha ett recept att följa även till de mest enkla rätter). Min e-post är kerstin Dot christensson AT ellcofood DOT com och min blogg är http://stickmor.blogg.se

  SvaraRadera
 2. Gör aldrig stickfasthetsprov men är i övrigt en regelryttare. Vill ha en beskrivning att följa men inte slaviskt. Är jag inte nöjd så ändrar jag gärna och det har hänt nån gång att jag skrivit om ett halvt mönster jag inte tyckte var korrekt. Tycker att vanlig avig, rät kan bli lite trist i längden så jag ger mig gärna i kast med en och annan fläta. Upprepar självklart mönstret högt medan jag stickar och gör jag inte det så far tungan fram och tillbaka över läpparna vid särskillt knepiga ställen. Jag är helt klart en folkdansare och jag vill vara med och dansa i höst.

  ellonjellonAThotmailDOTcom
  http://elinstickar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 3. Ett, två, tre å fyr, nog kan jag dansa så vindarna yr.
  Jag har varit dansledare till cirkel danser / heliga danser som grundar sig på olika folkdanser. Allt från grekiska Syrtos och Balkan Gypsy Dances, små upprepande steg ihopsatta till större stegsekvenser, precis som dominostickning och modulsticknig.
  Pilgrimsdanser, nykoreograferade till medeltida musik från Montserrat i Catalonien (Spanien). Tradition och igenkännande som tvåändsstickningen är.
  Danser från Armenien, lika ståtlig och gracil som vilken spetssjal som hellst.
  Jag stickar med mönsterpapper i knät gärna med flera färger samtidigt och håller inte alltid stickfastheten. Hittar jag något sätt att "förbättra" ett mönster, så att det passar mig, så gör jag det, ändrar i mönstret alltså. Det finns inga fel i dansen/stickningen bara en massa varianter. Och så stickade jag något luddigt i mohair redan på 80-talet!
  Fast gemensamt både i dans och stickning så räknar jag takterna/stegen samt maskorna. Kan skillnad på äkta och falsk korgfläta (handfattning i dans) och en och annan stickad fläta...
  Ser fram mot en utmaning, utan att stuffa runt på dansgolvet på krogen!

  SvaraRadera
 4. Glömde visst:
  varvaned dot blogspot dot com
  ma dot erik at hotmail dot com

  SvaraRadera
 5. Jag har alltid dansat. Sen jag var 7 år har jag dansat. Allt från folkdans, jazzdans, latin mm. Nu är det inte lika ofta men blir det dans idag är det bugg, foxtrot o disco som gäller. Likadant är det med stickningen. Stickat har jag gjort sen 80-talet och många olika stilar har jag provat men återkommer och tycker nog att folkdans är roligast. tessjohanssondotlive.se http://mammapuhstickar.bloggagratis.se/

  SvaraRadera
 6. Precis som roadrunner så gör jag aldrig några stickfasthetsprover och visst kan jag vandra iväg från orginalmönstret ibland men det som slog mig med den här kategorin är det systematiska. Jag sitter faktiskt och räknar i takt om det inte bara är slätstickning då. Jag memorerar många steg åt gången och sitter sedan där med "tre räta, tre aviga, omslag, två ihop" som ett litet plågsamt mantra.
  Som inte går att släppa. och efter en mönsterrapport eller så, då kan du i princip väcka mig mitt i natten och ifrågasätta hur den ser ut, för det sitter stenhårt!

  mig hittar du på lillstickan.blogspot.com och du kan maila mig på paulina DOT hesselgren AT hotmail DOT com

  Tack för att du startat det här, det ska bli jättekul! pengarna kommer på momangen.

  SvaraRadera
 7. btw, skrev "lillstickan" i meddelanderutan för den lät mig inte skriva hela mitt namn.

  SvaraRadera